Aktualności
Po co nam chwasty?
Fot. M. Sebastianka
Wiosna w pełni - w ogrodach, na łąkach, w przydrożnych rowach pojawiają się kolorowo kwitnące kwiaty. Część z nich to chwasty, rośliny zazwyczaj niepożądane w ogrodzie, które wszelkimi sposobami chcemy z niego usunąć.
Czy jednak chwasty mogą być roślinami pożytecznymi?
Czy to możliwe, że przyroda w swojej doskonałości stworzyłaby coś nieużytecznego?
Mimo uzasadnionej niechęci do chwastów nie należy zapominać, że są one cennym składnikiem ekosystemu. Pozostawienie niewielkiej ich ilości na działce przyczyni się do zwiększenia bioróżnorodności i polepszenia kondycji roślin ogrodowych. Dlatego warto przeznaczyć dla nich niewielki, mniej reprezentacyjny fragment ogrodu, na przykład na obrzeżach działki czy z tyłu domu.
Niektóre chwasty sprawdzą się również na rabatach wśród roślin ozdobnych (między innymi ładnie kwitnące: dziewanna drobnokwiatowa, jasnota plamista, żywokost lekarski i rumianek pospolity). Trzeba jedynie kontrolować ich wzrost – usuwać penetrujące zbyt duży teren rozłogi i obcinać przekwitłe kwiatostany, zanim zawiążą nasiona. Małe chwasty o niskim płożącym pokroju (pięciornik gęsi, jasnota purpurowa, bluszczyk kurdybanek, rumianek bezpłomieniowy, koniczyna biała, rdest ptasi) są naturalną, tańszą alternatywą dla trawnika. Znoszą deptanie i koszenie, nie wymagają nawadniania, bez specjalnych zabiegów dobrze się krzewią oraz bujnie rosną.
Fot. M. Banicka
Zalety chwastów
Dużo chwastów (między innymi mniszek lekarski, pokrzywa zwyczajna, oset polny) przyciąga swoimi kwiatami pożyteczne drapieżne owady – naturalnych wrogów wielu szkodników roślin.
Chwasty - rośliny lecznicze
Dużo chwastów to znane i często stosowane zioła, na przykład krwawnik pospolity, rumianek pospolity, babka lancetowata, pokrzywa zwyczajna czy glistnik jaskółcze ziele. Warto je mieć w podręcznej ogrodowej apteczce.
Chwasty do jedzenia
Niektóre chwasty nadają się także do celów spożywczych. Należy do nich przede wszystkim mniszek, którego młode liście mogą być dodatkiem do wiosennej sałatki, podobnie młode liście pokrzywy, a także komosa, która po ugotowaniu zastępuje szpinak.
Fot. M. Sebastianka
Fot. M. Sebastianka
Jak widać, pomimo szkodliwego oblicza chwastów, można znaleźć też bardziej przyjazną stronę tego typu roślin. Trzeba pamiętać jednak, że najważniejszy jest umiar. Skrawek ogrodu, w którym znajdzie się kilka chwastów, nie zrujnuje doszczętnie ciężkiej pracy włożonej w uprawę swojego skrawka zieleni – wręcz przeciwnie, może okazać się bardzo przydatny.
Dbajmy o środowisko, zarówno naturalne jak i antropogenicze, czyli to „stworzone” z udziałem człowieka.
Teraz jak już znacie właściwości lecznicze chwastów zapraszamy Was do zrobienia wiosennej sałatki z liści mniszka lekarskiego. Przepis poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=0ITpZVqHGSQ
Informacje zaczerpnięto z: